tisdag 31 juli 2012

Ett litet tips


Det blev visst ett till kakfatsinlägg, de är ju så roliga att göra. Men att leta tallrikar är svårare, speciellt när man ska ge bort fatet och vill hitta något som passar just det hushållet. Och just de två som jag nu visat är fat som vi gav bort i helgen. Vi har nämligen varit ute och farit och sovit hos vänliga kompisar i Motala och Göteborg.


Gröna tallrikar med svarta detaljer (den lilla blomman kommer från Hornbach). Det blev ju väldans fint det med även om jag i tanken hade att det skulle vara vita och svart tallrikar. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Då måste man helt enkelt anpassa sig lite efter vad second-handbutikerna har att erbjuda.


                                                    No!                                                       Yes!


Jag tänkte även på att passa på att ge ett litet tips. Jag märkte att de fat som hade en liten kant på undersidan blev lite stadigare, så kanten gör att skruven inte nuddar bordet. En liten sak ni får tänka på när ni går på tallriksjakt.....

Ha en fin dag!

Mia

söndag 29 juli 2012

Tallrikar blir kakfat



       

Minns ni kakfaten jag gjorde i våras, de där väldigt vingliga som krävde jämn fördelning av fikabrödet för att inte bli snett. Ja nu slipper vi ha det så för Pastill tipsade om Kakfateriet som har alldeles underbart fina kakfatsdelar. Och det var en så trevlig rabatt att jag slog till och beställde flera olika varianter. Det är ju faktiskt bra att ha hemma om man får för sig att göra ett kakfat. Och tallrikar, det har jag också köpt på mig en hel massa så nu kommer det att göras kakfat till oss till vänner att ge bort.

Önskar er en trevlig söndag!

Mia

fredag 27 juli 2012

Det fanns ju trots allt några




Jag har alltid tänkt att trädgården ska ha så mycket fina blommor att man under hela våren, sommaren och hösten ska kunna plocka in lite. Och det behöver inte vara så mycket utan bara några som man kan titta på och bli lite så där glad som man blir av fina blommor.

Eftersom de som bodde i huset innan inte hade något större trädgårdsintresse fanns det inga blommor alls. Så vi har fått plantera en hel del själva och det tar ju sin lilla tid att få allt att växa. Man vill ju gärna att det ska finnas något kvar ute i trädgården när man tagit in några. 

Några luktärtor och astilbe i varsin vas blandades tillsammans med några fina blomstergåvor räckte för att ge köket det där lilla extra.

Trevlig helg!

Mia

onsdag 25 juli 2012

Helt oväntat



Kuddar är trevliga och så lätta att byta ut när man känner att man vill förändra lite. Och ibland kanske man inte ens funderat på att byta ut dem förrän ett tyg dyker upp helt oväntat framför en. Som det här turkosa volangtyget från Stoff & Stil, som säkert inte är tänkt till att bli kuddfodral (det lät inte så på kassören). Men jag kan inte låta bli att undra vem som faktiskt tänker sy sig kläder av det här, för det är ju inte så jätteskönt material att ha mot kroppen.



Min mamma kom på idén att sy ett kuddfodral och det passade perfekt för vi behövde byta ut de virkade multifärgade kuddarna som kändes lite vintriga.



Enklare kudde går det knappast sy då tyget är vävt som en tub. En söm upptill och en nedtill där du även syr fast dragkedjan, sedan är den färdig att pryda soffan. Färger som tyget finns i är det här turkosa, vitt och en stark lila färg för den som undrar.

lördag 21 juli 2012

Färgglada skålar man blir glad av



         

    

Jag hittade så fina skålar förra veckan för en liten peng, 10 kr styck. Vi invigde skålarna med pannacotta och jag provade för första gången gelesocker som är vegetabiliskt till skillnad från vanlig gelatin. På baksidan finns ett bra recept på pannacotta och det blev himlans gott. Kanske aningen sött och dallrigt, men det kan bero på att jag bytt ut hälften av grädden till mjölk då det finns vissa familjemedlemmar som blir lite dåliga i magen av för mycket grädde. En jättesur jordgubbskompott vägde det upp det söta ganska bra. Men nästa gång blir det nog med grädde så den blir så där seg och krämig och inte puddingaktig.

Trevlig helg!

Mia

torsdag 19 juli 2012

Sked blir grönsaksskylt




Jag såg så jättefina skyltar till trädgårdslandet hos Ninette för ett tag sedan. Sådana som man kan ha ute året runt utan att de ruttnar. Det är ju väldigt bra om man är lite glömsk eller har hundra andra saker att tänka på när mycket ska vinterförvaras.

               

Det som behövs är några gamla silverskedar och bokstavsstansar (mina kommer från Slöjddetaljer). Men för att underlätta stansandet kan det vara bra med lite tejp (själv har jag använt eltejp) och en bräda att lägga skeden på så den ligger platt. Ninette har sansat i själva skeden, men eftersom det var första gången jag gjorde det här valde jag den platta sidan.

Jag markerade ut var jag ville ha texten med en tejpbit och följde ovankanten på den när jag bankade i bokstäverna. Och det kan underlätta lite om man har någon som håller i så inte brädan, skeden eller stansen flyttar runt.

Första blev bäst, andra gjorde Kenneth som tyckte det såg väldigt mycket roligare ut att stansa än att hålla allt på plats. Tredje och fjärde gjorde jag själv och de blev riktigt dåliga. Så hoppiga bokstäver att man nästan blir lite snurrig när man tittar på dem. Men fina är de och lyser upp som småspeglar i odlingslådorna.

Ha det fint alla ni som tittar in!

Mia

tisdag 17 juli 2012

Ibland hittar man det bara sådär


               

Ibland fastnar man lite när man gör om i barnens rum. Och just storebrors rum har varit svårast att få sådär mysigt som man vill att det ska vara . Men så en dag när jag var på Rusta tog jag en titt på deras tapeter. Många fina hittade jag faktiskt, bland annat den här tidningsrubrikstapeten som kändes alldeles perfekt för storebrors rum. Lika självklart var det att den skulle sitta på de vita tråkiga garderobsdörrarna. Sen hittade jag några roliga uggleknoppar på Republic i Liljeholmen de glittar lite mystiskt men ändå väldigt diskreta.

Det kanske inte är mysigt men väldigt "storebrorigt", ja det finns ju inget sådant ord men vi  kan väl låtsas. Och tapeten passar så bra till 50-talssekretären och stolen med svart klädsel. 
Hattraden gjordes i våras och funkar fint fortfarande, mer om den kan ni läsa här.

Nu är det lite oordning på bloggen igen men det gör väl inte så mycket för vi är nog många som har fullt upp med att ha semester. Så fram till barnen börjar skolan kommer det nog vara lite så där med skrivandet men sedan lovar jag att det blir ordning igen.

Önskar er alla som tittar in en trevlig dag!

Mia

lördag 14 juli 2012

Passar till det mesta


Just den här såsen är så där god att jag nästan kan få ett sug efter att äta den som den är. Gärna varma sommardagar eftersom den är så där salt och frisk. Ännu godare blir den om man blandar den med min alldeles egna currytomatsås och äter tillsammans med grillad aubergin, squash, tomat och champinjoner.

Enkel är den att göra också och allt som behövs är ett paket fetaost, 2 dl turkisk yoghurt och färsk basilika efter egen smak. Mixa allt med en mixer stav. Har du ingen går det även bra att använda en gaffel men det tar ju lite längre tid. Skulle det vara så att man istället vill göra ett alldeles underbart smörgåspålägg är det bara att minska den turkiska yoghurten till 1/2 dl.

Tänkte bara tipsa om detta ifall det är någon som önskar en god och ganska så nyttig sås till grillat i helgen, eller till något annat gott.

Trevlig helg!

Mia

torsdag 12 juli 2012

Det är ju alldeles underbart


Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli glad. Just nu är vi sådär löjligt glada över att vi flyttat hammocken till en ny plats. Istället för den skuggiga mörka hörnan i trädgården står den precis framför köksträdgården och är det första man ser när man kliver ut genom altandörren. Den är inte jättefin, snarare väldans gammal, rostig, vinglig och smutsig men den är vår och sådär sommarstugemysig. Ett tjockt qviltat överkast,  några kuddar och en mysig filt är allt som behövs. Ja, en färgglad vimpel är ju alltid trevligt. Det gör att det nästan känns som fest varje dag. Det ska ätas där hela tiden och alla barn ska sitta i hammocken och trängas med en filt. Och det får de för det är ju så mycket mysigare att sitta under tak, det blir lite som  en koja. 




I år har vi även en ny plastduk och det var inte en dag för sent. För alla ni som haft vita bord och försökt äta i solskenet vet att man faktiskt inte ser ett dugg då man blir bländad av solen som reflekterar. På altanen är det en blå med vita prickar och vid hamocken en ljusturkosblå med vita prickar. Båda kommer från Stoff och Stil och kostar inte alls mycket. Igår blev det fika ute trots att solen inte alls kände för att titta fram. Men istéet, de hembakade kakorna och mormors blåbärssockerkaka smakade mycket gott ändå.

Önskar er en trevlig dag!

Mia

tisdag 10 juli 2012

Galge blir skohängare



Såg de sötaste skohängarna hos Hennihenni för några veckor sedan och var bara tvungen att prova att göra  några själv. De enda galgarna jag hade hemma var vita vilken inte var så jättebra då de sprack i färgen när jag böjde till dem. Och sprayflaskan ville inte riktigt göra dem så snygga som jag önskad men på bilderna ser de ju inte alls ut att vara spräckliga och "shabby-chicka".

       

Så här gjorde jag:

Jag tog min kemtvättsgalge och knippsade av i mitten rakt under själva kroken. Vek ner vid halsen och formade sedan till dem. Det var ite svårare än jag trodde eftersom mina galgar var ganska så stela men efter att ha gjort några fick jag till slut in snitsen.

Ha en fin dag!

Mia

fredag 6 juli 2012

Att vara förberedd


Visst kan man väl äta pepparkakor året om? I alla fall franska pepparkakor. De är inte riktigt som vanliga pepparkakor utan lite knaprigare och inte alls lika krångliga att göra. För kakor är alltid bra att ha ifall man får spontant finbesök.


100 pepparkakor

2 dl sötmandel
200 g smör
1 1/2 dl socker 
1 dl ljus sirap

2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel       
2 tsk malda kryddnejlikor
Jag tar 6 tsk färdig blandad pepparkakskrydda från Santa Maria istället

1 tsk bikarbonat
ca 5 1/2dl vetemjöl

Hacka och skålla mandeln

Rör matfettet smidigt. Blanda i sockret, sirapen, kryddorna och mandeln. Rör ut bikarbonaten i mjölet och blanda i resten av smeten.

Ta upp på bakbord och knåda smidig och forma till två tjocka rullar som du plattar till så de blir rektangulära. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåp några timmar.

Skär tunna skivor med vass kniv. Lägg på plåten och grädda i mitten på ugnen i 175 grader 10-12 minuter.

Jag brukar strunta i mandeln och strö på solrosfrön istället, då jag tycker att det är lättare.

Vill man inte baka ut hela rullen kan man låta den ligga i kylen några dagar det funkar väldigt bra det med. I alla fall 4-5 dagar, för det har jag provat. 

Önskar er alla en trevlig helg med massor av gott fika!

Mia

torsdag 5 juli 2012

Det gäller att tänka om ibland



Det finns saker som är så tråkiga att lägga pengar på. Ett nytt fult plasthandtag till ugnen för 500 kr är en av de sakerna. Hur i all världen kan det kosta så mycket?  Då gäller det att tänka kreativt för att komma på ett finare, enklare och billigare allternativ. Knoppar så klart!  


Så ut på knoppjakt blev det i fredags och snabbt gick det. Första butiken var Indiska och där hängde de i tre olika färger. Lillebror tyckte vi skulle ha de orangea men jag tyckte de var för orange. Så det fick bli turkosa. Pris 29 kr styck, bra mycket billigare än 500 kr och betydligt finare än ett långt plasthandtag. 

Och fint blev det, lite retro-stil. Men nu kanske jag måste komma på något roligare än de väldigt fula reglage-knopparna för plattorna och ugnen, men det blir nog inte lika lätt.

Ha det bra!

Mia

onsdag 4 juli 2012

Det kan ju inte bli fel


 

Tyllkjol och prickig baddräkt kan ju inte bli annat än bästa sommarplaggen. Fin men ändå redo för stranden (eller farfars pool).


Baddräkt H&M och tyllkjolen har jag sytt. I bakgrunden hänger tvätten på tork, de runda sakerna är stolsdynor virkade av gamla lakan. Under är vårt jordgubbsland, fullt av härliga jordgubbar som väntar på att bli röda, söta och saftiga. Men en morgon när jag hängde tvätten såg jag att någon knippsat av hälften av de grönväntande gubbarna, vem? Visste faktiskt inte att det fanns djur som gillade gröna jordgubbar men nu är nät köpt så vi kan rädda de som finns kvar.

Önskar er alla en härlig solig sommardag!

Mia

tisdag 3 juli 2012

Hoppsan!


Det är svårt att göra tre sommarlånglediga barn nöjda varje dag. Och denna morgon var som vanligt lugn när vi vaknade vid 9 och frukosten var färdig vid 10. Men sedan när jag fick för mig att klippa gräset blev det krig, alla ville olika och ingen ville vara snäll mot någon. Men jag ville klippa gräset för det växer så det knakar nu efter att  vi toppdressade och gödslade det under de värsta regndagarna. Jag kan verkligen rekommendera det då vår halvdöda gräsmatta nu är tjock och fin och behöver klippas varje vecka. Hur som helst så gick jag ut och klippte gräset, det är ju faktiskt lite roligt. Speciellt när det syns att man har klippt det. Barnen var lite osams men jag hörde inte så mycket annat än gräsklipparen. Men lite halvirriterad och stressad var jag och vips hade jag lyckats klippa eller ha av en av mina 5 underbara pioner.


Först blev jag arg men sedan lite glad. För nu kan jag ju faktiskt njuta av de underbara blommorna både inomhus och utomhus.

Och helt plötsligt slutade barnen att bråka och alla var nöjda och hade någon att leka med och jag fick en hel dag i trädgården med min mamma. Några avbrott blev det ju, det skulle ätas lunch och mellis, inlines skulle spännas och origami-klänningar skulle vikas (de får ni se en annan dag). Men jag snickrade ihop en stor blomlåda av spillbitar (ett riktigt fuskbygge men det syns ju inte när lådan är full med jord och växter). Den fyllde jag med egen jord från komposten. Och ogräs har rensats och ja, plommonträdet som skulle trimmas blev det inte mycket kvar av men det kanske inte gjorde så mycket. Det verkar ändå vara ett riktigt dåligt plommonår i år. Från att ha så mycket plommon att grenarna viker sig förra året, till cirka 30 stycken i år.

Idag hoppas jag på en trädgårdsdag till, det är en massa fruktbuskar som måste planteras.

Ha en fin dag!

Mia